Ontdek hier hoe Dierenwelzijn & FAVV broodfok en registratie/paspoortfraude actief ondersteunen
- gestolen hond
- 28 apr 2022
- 5 minuten om te lezen

Ook dierenarts Ellie De Grauwe van de Poezenboot mocht jarenlang ondervinden hoe belangrijk het dierenwelzijn in België is voor de "bevoegde" diensten en ministers.
Lees hier haar kroniek over 10 jaar (niet) dierenwelzijnbeleid en deel de link met je vrienden : https://iofpa.be/wp-content/uploads/2020/07/klacht-aan-de-voorzitter-van-de-federale-regering.pdf
Ook dit is het lezen waard :
Fiat Justitia, ook voor dieren. IOFPA – De Poezenboot heeft op 03/09/21 een verzoek neergelegd bij de Raad Van State gericht tegen de Belgische Staat - vertegenwoordigd door de minister van Volksgezondheid - en het Vlaams gewest - vertegenwoordigd door de minister van Dierenwelzijn. Ons verzoek vraagt de nietigverklaring van bedenkelijke wijzigingen in het Koninklijk Besluit houdende de erkenningsvoorwaarden voor inrichtingen voor dieren en de voorwaarden inzake de verhandeling van dieren. Voor alle juridische info: MPDR Advocaten, Minnen & Peysmans-De Rick Advocaten, Ballaarstraat 69-71 bus 5, Antwerpen, Katrien@mpdr.be 03 689 46 79. Voor andere info: namens IOFPA Ellie De Grauwe 0475 96 17 99.
Wij menen dat de overheid het gelijkheidsbeginsel en motiveringsbeginsel hebben geschaad door fokker-handelaars onbeperkte invoerrechten voor dieren te geven maar dierenasielen daartoe een uitdrukkelijk verbod te geven. Bijkomstig staat het ontbreken van een erkenning voor Vlaamse verenigingen die asieldieren willen importeren diametraal op de White List die minister Ben Weyts heeft opgemaakt voor de broodfokkers, die daarmee onbeperkt dieren mogen importeren vanuit Oost-Europa. Deze ongelijke behandeling bevoordeelt de grootschalige broodfok. De duizenden buitenlandse asieldieren, veelal jonge dieren, mogen ons land niet binnen en worden massaal ingeslapen in andere Europese asielen.
De Belgische Staat en het Vlaams gewest:
o Zij vergunnen Belgische broodfokker-handelaars onbeperkt pups te importeren vanuit Oost-Europa. Onbeperkt in tijd en aantal.
o Zij geven aan Belgische asielen een absoluut verbod om dieren van buitenlandse asielen in te voeren of over te nemen.
o Zij laten Belgische verenigingen die Europese asieldieren wensen te importeren al 10 jaar in een wettelijk vacuüm.
1. De regelgeving
Broodfokkers mogen massaal honden importeren vanuit (Oost)-Europa. Zij mogen via de White List van minister Ben Weyts “onbeperkt” dieren importeren in Vlaanderen. Onbeperkt in tijd en aantal. De White List is een doorn in het oog van dierenbeschermingen, het is een ongecontroleerde invoerstroom van broodfokpups uit Oost-Europa. Het leed dat in de broodfoksector geboren wordt kent ongeziene toppen. Volgens de Europese commissie is de malafide Europese broodfokhandel de 3e meest winstgevende handel, na wapens en drugs en ligt het centrale netwerk van deze handel in Vlaanderen-Nederland. Ondanks alle alarmerende berichten en steeds terugkerende debatten over deze handel, mogen broodfokkers onbeperkt dieren aanvoeren vanuit het buitenland.
Dierenasielen en verenigingen mogen geen dieren aanvoeren vanuit buitenlandse asielen, zij hebben daar een verbod voor gekregen en dat verbod wordt nu aangevochten. Voor de Belgische asielen werd in 2009 een ontzegging in het leven geroepen buitenlandse asieldieren over te nemen. Dit was op vraag van de Federale Dienst Dierenwelzijn zelf, die van in het begin gekant was tegen dit diervriendelijk transport van asielen en verenigingen. De Federale Dienst Dierenwelzijn (die nu Vlaams is geworden) kon, via lasterlijke informatie, de toenmalige minister van Volksgezondheid Onkelinx overtuigen dit asielverbod in de wet op te nemen. De minister nam daarbij in de Dierenwelzijnswet op dat de gewesten een eigen regelgeving konden uitwerken voor verenigingen (dus niet de asielen) die werkzaam zijn met buitenlandse asieldieren. Meer dan 10 jaar later werken deze verenigingen nog steeds in een wettelijk vacuüm omdat de Dienst Dierenwelzijn weigert een regelgeving op te stellen. De holle slogan “Adopt don’t shop” van de Dienst Dierenwelzijn wordt structureel bemoeilijkt door regels die adopties van buitenlandse asieldieren bemoeilijken en het aanvoeren totaal verbieden.
2. Overheidsaansprakelijkheid en de ambtenaren
Ons verzoek is het eerste deel van vier procedures die wij starten tegen de overheid en de bevoegde diensten. De overheid weet dat er rotte appels in het broodfok netwerk zitten, mogelijks is de appelboom ziek. Wij willen dat de overheid, de Dienst Dierenwelzijn en het FAVV verantwoording brengen voor daden die zij stelden of net niet stelden. Wij vinden dat zij mede verantwoordelijk zijn via machtspositie, regelgeving en controles dat het - door de Europese commissie onderzochte - malafide broodfoknetwerk is uitgegroeid tot de 3e meest winstgevende illegale handel in Europa.
Een audit binnen de Dienst Dierenwelzijn in 2017 toonde aan dat de controles die deze dienst uitvoert slecht zijn en beschreef dat de integriteit binnen de Dienst Dierenwelzijn niet te garanderen is. Deze audit bevestigd ons dossier: een klachtenregen over de dienst. Een Belgisch dierenasiel is publiek toegankelijk, maar geen mens die de binnenkant van de grote broodfokkerijen ziet. We zien sporadisch afgedankte fokdieren naar buiten komen voor adoptie, hun tafereel is steeds schrijnend. In sommige Belgische bedrijven stallen tot 1000 honden samen, zonder milieuvergunning, zonder controles. De Raad voor Dierenwelzijn sprak van draadrooster vloeren waar geen varkens mogen op gehouden worden.
Het FAVV vertelt ons dat de dieren vanuit de Oost-Europese broodfok te jong zijn en dat deze dieren dikwijls niet immuun zijn tegen Rabiës - en dus door herkomst verdacht van Rabiës. De overheid vindt het naar eigen zeggen niet meer de moeite te gaan controleren, 20% van de Oost-Europese pups zouden niet geïmmuniseerd zijn tegen Rabiës en zo stromen jaarlijks duizenden “verdachte” dieren ons land binnen waar de overheidsdienst liever niets over weet.
Opzettelijke doding van dieren en desinformatie: (Ons verzoek van juli 2020 werd nagezien door het wetenschappelijk comité). Een van Rabiës verdacht dier mag nooit worden gedood zonder symptomen. Men moet wachten op symptomen, zodat er via hersenbiopt virus kan aangetoond worden. Dan wordt berekend wanneer er virusuitscheiding was en moeten alle mensen uit de periode die contact hadden met het dier gevaccineerd worden. Dat is de levensreddende en 100% feilloze therapie bij Rabiës, de wereldwijd gekende PEP procedure. Wat we in België zien is een barbaars en gevaarlijk toneel op mensen en dieren. Als barmhartige redder vermoordt de overheid geadopteerde dieren. De honderden huisdieren - zonder symptomen (allemaal dus) - die de overheid de laatste jaren heeft gedood om Rabiës te bestrijden, was telkens moord op het dier. De realiteit is dat het FAVV nooit één dier heeft verdacht van Rabiës; anders hadden ze het in leven gehouden en gewacht op symptomen.
Wij hebben vanuit IOFPA het laatste jaar openlijk onze bekommernissen geuit. Ook hadden we een verzoek neergelegd bij de Federale en Vlaamse overheid in juli 2020. Daaruit kwam de regelgeving voor een Belgische (Rabiës) quarantaine voor huisdieren voort. Van de minister van Dierenwelzijn hadden we een andere reactie verwacht op ons verzoek. Het aantal Facebook berichten: “LIKE US” als je een dierenvriend bent”, zijn amper te tellen. De minister haalt de media als een grote dierenvriend die katje Lee ging beschermen. Als antwoord op onze vraag naar een regelgeving voor verenigingen die buitenlandse dieren willen helpen, dreigde de minister met een verstrenging van de regelgeving – een verstrenging van die regelgeving waar we al 10 jaar op wachten.
Comments