Erik Gilissen vraagt snelrecht en strengere straffen voor hondendiefstal en onderzoek naar dogID
- gestolen hond
- 30 nov 2021
- 3 minuten om te lezen
Federaal volksvertegenwoordiger Erik Gilissen (Vlaams Belang) zet zich in om honden en hondenbaasjes beter te beschermen tegen hondendiefstal.

Zo vraagt hij om een snelrecht voor diefstal van dieren in te voeren en strengere straffen naar Engels voorbeeld, waar hondendieven tot 7 jaar cel riskeren. Hij vraagt ook of de minister bereid is om hondendiefstal tot een apart strafbaar feit te maken in het strafwetboek. Nu worden honden juridisch gezien als een zaak beschouwd, waardoor procedures jarenlang aan kunnen slepen.
Hij kaart ook het gegeven aan dat hondenbaasjes in geval van hondendiefstal systematisch - en vaak onterecht - naar het vredegerecht doorverwezen worden, waarbij de politie weigert om PV op te stellen. Hij vraagt om hondendiefstal systematisch te vervolgen, zodat hondendieven naar de toekomst toe afgeschrikt kunnen worden en hondenbaasjes niet langer moeten opdraaien voor de onkosten van procedures die het gevolg zijn van de frauduleuze registraties in dogID en de hondendiefstallen die hier uit voortvloeien.
Aangaande de valse registraties in dogID, die al jarenlang voortduren, vraagt Erik Gilissen of de minister een onderzoek wil laten uitvoeren door het federaal parket, zodat eigenaars van gestolen honden die niet de middelen hebben om jarenlang te procederen, alsnog met hun gestolen huisgenoten herenigd kunnen worden.
We duimen alvast voor een positieve reactie van de minister en willen Erik Gilissen dan ook graag bedanken om tijd vrijgemaakt te hebben voor deze schrijnende problematiek.
Lees hier de volledige parlementaire vraag :
Schriftelijke vraag van Dhr. Erik Gilissen aan de minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne
Betreft : vervolging misdrijven tegen dieren
Geachte minister,
Uit Belgische en Europese studies en peilingen blijkt dat 82 % van de Belgen en Europeanen huisdieren als onderdeel van het gezin beschouwen en strengere straffen willen voor strafbare feiten tegenover dieren, zoals dierenverwaarlozing, dierenmishandeling, dierendiefstal, illegale handel in dieren, edm.. Hondendiefstal bijvoorbeeld wordt in het Verenigd Koninkrijk beschouwd als een apart strafbaar feit waar gevangenisstraffen tot 7 jaar op staan. In België blijkt hondendiefstal - en diefstal van dieren in het algemeen - nooit bestraft te worden met een effectieve straf, hoogstens een voorwaardelijke straf of straf met uitstel. Ook de boetes zijn bijzonder laag en staan nauwelijks in verhouding met de schade die aan mens en dier berokkend worden.
Voor de parketten vormt dierendiefstal geen prioriteit, waardoor dierendieven doorgaans straffeloos kunnen blijven begaan. Voorts vormt de lange duurtijd van de procedures een struikelblok, want dieren worden ouder, kunnen ziek worden zelfs sterven voor het einde van gerechtelijke procedures. Vlaams Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts wijst iedere verantwoordelijkheid af en legt de eindverantwoordelijkheid bij justitie.
Inzake het vervalsen van hondenpaspoorten door dierenartsen, die illegale handel in honden en hondendiefstal mogelijk maken, vraagt Europa al sinds 2016 aan de lidstaten om zeer strenge sancties op te leggen. In de praktijk worden er in België terzake geen controles uitgevoerd op dierenartsen door de Dienst Dierenwelzijn en zijn Waalse en Brusselse tegenhanger. Ook het parket onderzoekt het vervalsen van hondenpaspoorten niet. Kennis over de vigerende regelgeving blijkt zo goed als onbestaande te zijn.
Ik heb hierover de volgende vragen voor u :
1. Hoeveel hondendieven - of dierendieven in het algemeen - werden er de voorbije 5 jaar strafrechtelijk veroordeeld ? Welke straffen werden uitgesproken ? Graag opdeling per jaar
2. Hoeveel misdrijven tegen dieren werden er de laatste 5 jaar geregistreerd (PV)? Hoeveel daarvan werden vervolgd? Graag opdeling per jaar.
3. Bent u bereid om de parketten opdracht te geven om dierendiefstal systematisch te vervolgen, desgevallend via snelrecht? Wat is uw visie hieromtrent?
4. Naar verluidt zouden sommige politionele diensten systematisch weigeren om PV’s op te stellen in geval van dierendiefstal ? Wat is uw reactie daarop?
5. Bent u bereid om naar Engels voorbeeld initiatief te nemen en het stelen van dieren als afzonderlijke strafrechtelijke kwalificatie in het Strafwetboek op te nemen?
6. Het frauduleus registreren van dieren in dogID is sinds jaren een gekend en ernstig probleem dat al duizenden slachtoffers maakte en nog steeds maakt. Bent u bereid om een onderzoek naar deze feiten door het federaal parket te bevelen zodat gestolen dieren alsnog met hun rechtmatige eigenaar herenigd kunnen worden ?
Erik Gilissen
Volksvertegenwoordiger
Dank U!