Bepaal mee het toekomstig Dierenwelzijnsbeleid : bezorg je ervaringen en suggesties aan parlement
- gestolen hond
- 20 apr 2022
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 21 apr 2022
Vlaams Parlementslid Els Sterckx kiest resoluut voor een participatief beleid om tot een écht dierenwelzijnsbeleid in Vlaanderen te kunnen komen : "Ik wil niet de politica zijn die vanuit een ivoren toren staat te roepen. Ik wil dat de mensen op het terrein het beleid mee kunnen helpen bepalen. En dat begint met luisteren. Naar de mensen op het terrein : dierenactivisten, dierenartsen, landbouwers, eigenaars van dieren, noem maar op. Luisteren naar jullie ervaringen. Naar jullie ideeën. Naar jullie voorstellen," zegt Els Sterckx, die vervolgens alle meldingen wil bundelen in een audit die ze nog voor de zomer wil indienen.
Geen willekeur en doofpotten meer
"Ik weet dat er sinds jaren niet geluisterd is geweest naar jullie bekommernissen over dierenwelzijn. Vooral over dierenverwaarlozing, dierenmishandeling en broodfok bestaat er erg veel bezorgdheid bij jullie. Veel mensen geraakten hun hond of kat kwijt als gevolg van een valse registratie in dogID of catID. Ik kreeg ook heel veel klachten binnen over de werking van de dienst Dierenwelzijn. Vooral de willekeur waarmee er opgetreden wordt, is schrijnend. Dieren waar goed voor gezorgd wordt, worden onterecht in beslag genomen, terwijl gekende dierenbeulen sinds jaren met rust gelaten worden. Dat geldt ook voor de boeren. Op veel meldingen bij dierenwelzijn komt gewoon geen enkele reactie. Veel dierenartsen hebben het zelfs opgegeven om nog meldingen door te geven. Wie problemen ondervindt, wordt van het kastje naar de muur gestuurd, maar niemand biedt een concrete oplossing. Ik besef dat jullie, de mensen op het terrein, het gevoel hebben dat jullie in de kou blijven staan, en daarom vind ik het belangrijk naar jullie toe, dat deze problemen openlijk erkend worden. Als politicus moet je de waarheid durven erkennen. Voor doofpotten is er geen plaats binnen een integer beleid," aldus Els Sterckx.
"Iedereen weet al jaren dat er serieuze problemen bestaan binnen de Dienst Dierenwelzijn en bij dogID en catID. Maar ik moet toegeven, dat zelfs ik er geen besef van had hoe ernstig en structureel die problemen in de praktijk eigenlijk wel zijn. Mijn ogen zijn pas ten volle open gegaan bij de studie van het dossier MayaGate. En ik heb het gevoel dat MayaGate nog maar het topje van een gigantische ijsberg is. Die ijsberg wil ik, samen met jullie, blootleggen, omdat ik meen dat je geen goed beleid kan voeren zonder de werkelijke toestand op het terrein grondig te kennen en daar ook rekening mee te houden," vervolgt Els Sterckx.
Daden ipv loze beloftes
"Ik weet ook dat er sinds jaren al veel loze beloftes zijn gedaan naar dierenvrienden toe en ik kan me inbeelden dat het vertrouwen in de politiek, zeker voor wat dieren betreft, intussen ver zoek is," geeft Els Sterckx toe. "Ik ga dus geen beloftes doen. Ik KAN ook geen beloftes doen, want als parlementslid kan ik op mijn eentje de wetgeving niet veranderen. Daarvoor is de steun nodig van de meerderheid van de parlementsleden. Ik vermoed dat die parlementsleden er ook geen flauw benul van hebben hoe de toestand op het terrein er in werkelijkheid uit ziet."
Wantoestanden in kaart brengen
"En dat is precies wat ik nu in kaart wil brengen, samen met jullie. Waar loopt het fout ? Wat zijn de concrete problemen ? Welke problemen moeten het meest dringend aangepakt worden ? Dat zijn de vragen die dringend een antwoord behoeven," stelt Els Sterckx. "Je hebt misschien al gehoord dat ik een doorlichting vraag van zowel de dienst Dierenwelzijn als van Zetes. Zetes is het bedrijf dat verantwoordelijk is voor dogID en catID. Ik wil dat Audit Vlaanderen deze doorlichting uitvoert. Ik vraag ook een onderzoek door het federaal parket naar dogID en catID en alles wat daar mee samenhangt, zodat gestolen, verduisterde, verloren gelopen dieren terug met hun baasjes kunnen verenigd worden.
Stap 1 : audit op basis van IEDERS input
"Een eerste stap hierin zijn de audits van de Dienst Dierenwelzijn, dogID en catID. Ik wil daarvoor jullie input horen. Ik wil weten wat jullie anders willen zien. Ik wil weten waar jullie problemen mee ondervinden in de dagelijkse praktijk. Daarom kan iedereen - zowel particuliere dierenvrienden, dierenactivisten, dierenbeschermingsorganisaties, rescue organisaties, landbouwers, dierenartsen, kortom, IEDEREEN - vanaf vandaag zijn opmerkingen en voorstellen naar mij doorsturen. Iedere melding die ik ontvang, zal ik persoonlijk lezen en doorgeven aan mijn team, zodat jullie ideeën mee opgenomen kunnen worden in de audit. Jullie kunnen jullie voorstellen emailen naar els.sterckx@vlaamsparlement.be, vanaf vandaag, tot en met 1 juni," vertelt Els Sterckx.
"Ik zou zeggen, ga in overleg met jullie organisatie, stel jullie ideale dierenwelzijnsbeleid op, en bezorg me dit. Nogmaals, zullen alle voorstellen gelezen worden én mee opgenomen worden in de audit. Jullie voorstellen zullen NIET doorgegeven worden aan de Dienst Dierenwelzijn of aan om het even welke andere dienst, dus jullie hoeven niet ongerust te zijn over eventuele represailles. Laat me weten wat jullie denken, welke veranderingen jullie willen zien, en er zal rekening mee gehouden worden. Mijn bedoeling bestaat erin om de audit nog voor de zomervakantie in te dienen. Ik hoop dat ik op jullie massale medewerking mag rekenen, zodat we samen een écht Dierenwelzijnsbeleid kunnen creëren."
Comments