top of page

Doorlichting Dierenwelzijn & dogID door Audit Vlaanderen en Federaal Parket en onderzoek MayaGate

Er zijn er die veel zeggen maar niets doen en er zijn er die niet veel zeggen maar veel doen.


Vlaams parlementslid Els Sterckx valt duidelijk in die 2de categorie. Een maand geleden ontmoette ze Maya. Ze beloofde toen dat ze er alles aan zou doen omdat er nooit meer een Maya in ons land zou zijn. Ik mocht Maya's dossier bezorgen. Dat telt intussen honderden stukken. Drie weken later had ze het gelezen en doorgestuurd naar de Partij voor de Dieren met wie ze samenwerkt. Vandaag stelt ze haar maatregelen voor. Je kan haar persbericht hieronder lezen. "Dat is nog maar het begin. En ik zal me niet tot honden beperken. Alle dieren verdienen bescherming,", liet ze weten.


Els Sterckx zit natuurlijk niet alleen in de Commissie Dierenwelzijn. Ik ben benieuwd welke maatregelen de andere parlementsleden gaan nemen om er voor te zorgen dat enerzijds de waarheid over MayaGate aan het licht komt, en anderzijds er eindelijk een écht Dierenwelzijnsbeleid in Vlaanderen kan komen. Want 1 ding is na MayaGate wel duidelijk : op Ben Weyts, die zijn eigen Dierenwelzijnswetgeving niet toepast, hoeven noch de dieren, noch hun baasjes te rekenen.




Alle dieren verdienen bescherming, zegt Els Sterckx.





[13/04/2022] Els Sterckx vraagt doorlichting dienst dierenwelzijn


Els Sterckx wil een grondige doorlichting van de Dienst Dierenwelzijn en Zetes door Audit Vlaanderen. Zetes is verantwoordelijk voor de registratie van honden en katten in dogID en catID. Ze vraagt ook een onderzoek door het federaal parket naar de frauduleuze registraties van dieren in deze databases, een sinds jaren gekend structureel probleem, zodat gestolen en verduisterde dieren eindelijk terug met hun baasjes herenigd kunnen worden. In afwachting van de resultaten van deze onderzoeken, kunnen registraties van dieren niet langer verplicht worden. Els Sterckx wil ook dat de inspecties inzake Dierenwelzijn mee opgenomen worden in de overkoepelende inspectiedienst van het departement Omgeving die Zuhal Demir wil opstarten. Dat geldt ook voor landbouwdieren. Daarnaast wil ze een diepgaand onderzoek naar het schandaaldossier MayaGate, dat de ernst en omvang van de problemen binnen Dierenwelzijn, politie en parket aan het licht bracht en waarop een stroom van klachten en getuigenissen volgde.


"Als parlementslid kunnen en mogen we niet langer blind en doof blijven voor de jarenlange signalen uit het veld, die steeds talrijker worden. De studie van het dossier MayaGate was een schok voor mij. De aanblik van de zwaar verwaarloosde hond Maya zal ik nooit vergeten. Ik heb mezelf voorgenomen dat er nooit meer een Maya in ons land mag zijn en heb dit engagement openbaar gedeeld. Sindsdien word ik overspoeld met schrijnende verhalen en getuigenissen, die wijzen op een ernstige structurele problematiek, waarbij willekeur inderdaad de norm is geworden en rechten van zowel mens als dier systematisch geschonden worden. Dat geldt zowel voor huisdieren als landbouwdieren. MayaGate lijkt slechts het topje van de ijsberg. Ik kan de oproep tot ontslag van Ben Weyts door de dierenactivisten heel goed begrijpen, maar het lijkt me aangewezen om grondig te werk te gaan en te beginnen met het in kaart brengen van de pijnpunten in het huidig beleid zodat Minister Weyts de kans heeft om bij te sturen. Als dat niet gebeurt, lijkt het me inderdaad beter dat hij de eer aan zichzelf houdt," stelt Els Sterckx.


Audit Dierenwelzijn

"Er bestaat geen enkele controle op de werking van de Dienst Dierenwelzijn. Klachten via de Ombudsdienst worden niet onderzocht. Nog nooit werden actoren uit het veld bevraagd. Zo kunnen de pijnpunten in de praktijk niet blootgelegd of geremedieerd worden. De enige bestaande audit uit 2017 gaat enkel over de interne processen, en zelfs die wees op een groot aantal tekortkomingen. Frappant hierbij is, dat het opstellen van een draaiboek voor 'vervelende' dossiers die de media halen, een prioriteit vormde. Het is tijd om de dieren terug centraal te stellen," zegt Els Sterckx. Ze werkt voor deze audit samen met de Partij voor de Dieren: "Voorzitter Jan Van Puyvelde is inderdaad gestart met de voorbereidingen voor deze audit. Luisteren naar het veld is voor ons beiden prioritair. Wie wil getuigen of aandachtspunten voor de audit wil doorgeven, mag ons zeker contacteren."


Alle dieren

"De audit van de Dienst Dierenwelzijn betreft alle dieren, dus ook landbouwdieren. Getuigen vertellen bijvoorbeeld hoe slachthuizen op voorhand verwittigd worden van controles door Dierenwelzijn. Zodra de inspecteurs vertrokken zijn, duiken er opnieuw hetzij illegale, hetzij verwaarloosde slachtdieren op. Zo worden controles natuurlijk zinloos. Bepaalde boeren worden om de haverklap gecontroleerd alhoewel ze de regelgeving volgen, terwijl andere landbouwbedrijven, waar er sinds jaren sprake is van ernstige dierenverwaarlozing, nog nooit een inspecteur over de vloer kregen. Vanwaar die willekeur en bescherming van bepaalde organisaties en bedrijven ? Waar komen de lekken vandaan ? Waarom wordt hier niet tegen opgetreden ? Met dergelijk beleid verlies je iedere geloofwaardigheid," meent Els Sterckx.


Audit Zetes

"Zetes gaf zelf toe dat het geen enkele controle uitvoert als nieuwe honden of katten in dogID en catID geregistreerd worden. Dat betekent dat gestolen, verduisterde, verloren gelopen, illegaal geïmporteerde dieren en dieren uit het crimineel milieu zonder meer op naam van een dief of crimineel geregistreerd kunnen worden. Noch Dierenwelzijn, noch de Orde van Dierenartsen controleren of sanctioneren dierenartsen die deze valse registraties uitvoeren. Dierenwelzijn geeft dogID en catID opdracht om op volstrekt willekeurige basis dieren te registreren, waardoor eigenaars hun dieren kwijt raken. Zelfs vonnissen worden genegeerd," vertelt Els Sterckx. "De bepalingen uit de concessie-overeenkomst dienen getoetst te worden aan de praktijk en aan de wetgeving. Waarom krijgt het parlement hier geen copy van ? Waarom wordt er geen andere aanbieder overwogen om de database te beheren ?"


Geen verplichte registraties meer

"Zolang er geen garanties bestaan dat dogID en catID veilig zijn, kan er van verplichte registraties geen sprake meer zijn. Dat lijkt me de logica zelve als een database dierendiefstal en criminele dierenhandel legaliseren," zegt Els Sterckx. "Mensen die dat wensen, kunnen uiteraard op vrijwillige basis nog gebruik maken van dogID en catID. Vooral omdat er tot op vandaag geen enkele Europese verplichting bestaat om huisdieren te registreren in een database. Ze moeten tot 2026 enkel een paspoort en chip hebben als ze het land verlaten. Onze huisdieren zijn nu totaal niet beschermd."


Onderzoek Federaal parket

"De Minister legt geen cijfers voor over slachtoffers van dogID en catID. Deze databases worden bovendien misbruikt om illegale hondenhandel te maskeren, ook ten voordele van de georganiseerde misdaad, die paspoorten laat vervalsen op basis van ongecontroleerde valse registraties in dogID. De Minister weigert ieder onderzoek, ondanks de gekende link met terrorisme en het crimineel milieu. Het Federaal Parket is bevoegd voor deze materie," stelt Els Sterckx. "Ook de dierenartsen die meewerken aan deze criminele praktijken, dienen geïdentificeerd te worden. Daarnaast zijn de gegevens in dogID en catID niet beschermd. Ze worden zonder medeweten en toestemming van dierenbaasjes gedeeld met private ondernemingen. Er is sprake van structurele schending van GDPR. Dit onderzoek moet ook toelaten dat vals geregistreerde dieren eindelijk terug met hun baasje herenigd kunnen worden. Dat is per slot van rekening wat de wet voorziet."


Overkoepelende inspectiedienst

"De inspecties van de dienst Dierenwelzijn dienen mee opgenomen te worden in de overkoepelende inspectiedienst van de Dienst Omgeving. Dat is logisch, want er zijn veel raakvlakken. Ik denk maar aan een broodfokker of boer die zijn dieren verwaarloost en niet over de nodige milieuvergunningen beschikt, of naar hartelust bijbouwt zonder bouwvergunning. Nu zijn dat 2 aparte bevoegdheden. Door alles onder 1 dak te brengen, kan interne communicatie tussen de diensten soepeler verlopen en kunnen misbruiken sneller opgespoord en beter opgevolgd worden. Bovendien is dit kostenbesparend. Het is toch te gek om 2 inspecteurs naar dezelfde locatie te sturen," meent Els Sterckx.


Parketten

"Een diepgaand onderzoek naar alle betrokkenen bij MayaGate door het parket, dringt zich op. Vennootschappen die sinds jaren in staat van faillissement verkeren, die dieren achterhouden om er duizenden euro's losgeld voor te eisen, die dieren maandenlang verwaarlozen tot ze meer dood dan levend zijn, die de regelgeving inzake stedenbouw en milieu niet respecteren, en dit alles met de steun van Dierenwelzijn en politie ? Met zelfs gebruik van politiegeweld, bedreigingen en manipulatie van gerechtelijk onderzoek als de feiten aan het licht dreigen te komen ? Ik verwacht deze week nog een duidelijk signaal van het parket. Zo nodig haal ik zelf het deksel van de doofpot," zegt Els Sterckx vastberaden. "Uit navraag bleek ook dat er helemaal geen overleg met of richtlijnen voor de parketten bestaan, die strengere straffen voor dierenbeulen mogelijk moeten maken. Hoe kunnen inbreuken op het Dierenwelzijn bestraft worden als ze zelfs niet onderzocht worden? Ik kan enkel besluiten dat er op vandaag geen gecoördineerd Dierenwelzijnsbeleid in Vlaanderen bestaat en dat hierdoor vermijdbaar dierenleed veroorzaakt en in stand gehouden wordt. Dat kan en moet anders en beter."

Comments


bring back maya
P7130135.JPG

ONVEILIGE

DATABASE DOGID LEGALISEERT DIEFSTAL

bottom of page