Dierenactivisten eisen ontslag Ben Weyts
- gestolen hond
- 1 apr 2022
- 5 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 3 apr 2022
Dierenactivisten uit het hele land willen dat Ben Weyts onmiddellijk opstapt. "Het loopt fout op alle vlak, zowel bij de Dienst Dierenwelzijn als bij de politie als bij de parketten als bij dogID en catID. Het dierenwelzijnsbeleid in Vlaanderen is niets meer dan een lege doos. Willekeur, belangenvermenging, corruptie en bedreigingen zijn de norm geworden en dierenbeulen worden beschermd. De gevolgen voor dieren zijn nog nooit zo dramatisch geweest, wij kunnen niet langer zwijgen. Steeds meer schandalen komen bovendrijven, we zijn de doofpotpraktijken en PR klucht van Ben Weyts zat," zo klinkt het.
Onze Maya, (amper nog) levend bewijs van het falend beleid van Ben Weyts.
Dierenwelzijn, politie en parket weigeren ieder onderzoek naar haar beulen.
Lees meer op Bring Back Maya.
Bedreigingen
"We moeten zwijgen over de wanpraktijken die in de asielen gebeuren. Paspoorten worden verkocht, chips worden zonder controle overgezet, kruisingen en oudere honden die nochtans gezond zijn worden afgemaakt, baasjes worden opzettelijk niet verwittigd als een rashond gevonden wordt zodat er geld gevraagd kan worden voor een adoptie. Grote asielen en hun dierenartsen zijn een verdienmodel geworden. Inspecteurs van Dierenwelzijn zijn hiervan op de hoogte en werken hier actief aan mee. Ik moest zelfs een geheimhoudingsovereenkomst ondertekenen. Wie durft te spreken, wordt ontslagen of bedreigd. Eerlijke asielen worden gepest met controles en bedreigd met sluiting als ze deze wantoestanden durven aanklagen," vertelt een anonieme getuige uit Hasselt. Dierenactivist Luc Declercq bevestigt de verhalen : "In West- en Oost-Vlaanderen is de situatie gelijkaardig. We bereiden momenteel een groot dossier voor met tal van getuigen. Binnenkort leggen we strafklacht neer."
Geen onderzoek
De dierenactivisten hekelen ook de structurele weigering van politie en parketten om dierendiefstal en inbreuken op de Dierenwelzijnswetgeving te onderzoeken. "Valse registraties in dogID en catID zijn strafbare feiten, maar blijven ongestraft waardoor dierendiefstal gelegaliseerd wordt. Bij diefstal of verduistering van dieren stuurt de politie systematisch dierenbaasjes naar het vredegerecht. Wie geen geld heeft om te procederen, geraakt zo zijn dier voor altijd kwijt. Intussen kunnen dieren straffeloos verwaarloosd en mishandeld worden, zoals ook met onze Maya gebeurde, met medeweten van zowel politie als Dierenwelzijn die nochtans onze Maya vanaf dag 1 konden ophalen. Het resultaat is een doodzieke hond en duizenden euro's onkosten omdat Ben Weyts weigert om zijn eigen wetgeving toe te passen," vertelt Maya's baasje, die Maya's dossier bezorgde aan parlementslid Els Sterckx. "Ik bestudeer momenteel inderdaad het dossier van de hond Maya, die bijna 2 jaar lang opgesloten en verwaarloosd werd en bovendien vals geregistreerd werd in dogID op naam van een meermaals veroordeelde hondendief. Ik ben verbijsterd over wat ik allemaal lees. Ruim 2 maanden na uitspraak van de rechtbank staat deze hond nog steeds op naam van de dief geregistreerd in dogID. Hoe is zoiets mogelijk ? Dit is bovendien een flagrant dossier van ernstige en aantoonbare dierenverwaarlozing. Waarom weigert het parket ieder onderzoek in dit en andere dossiers, terwijl de bewijzen voorliggen ?" vraagt Els Sterckx zich af.
Niet alle dieren overleven het lakse beleid van Ben Weyts. "Het hondje Luna werd jarenlang zwaar verwaarloosd, met medeweten van zowel politie als Dierenwelzijn. Ondanks tal van meldingen gebeurde er niets. Toen Luna na jaren eindelijk gered kon worden, was ze er zo erg aan toe dat ze moest ingeslapen worden," getuigt Billie Provoost. Andere dieren worden vermoord als gevolg van Ben Weyts' beleid. "Wij hebben er vorig jaar alles aan gedaan om de zwaar verwaarloosde hond Boomer uit Knokke te redden van zijn dierenbeul. Ook hier zijn politie en Dierenwelzijn ter plaatse geweest, maar lieten ze begaan. Plots was Boomer van de aardbol verdwenen. Deze mogelijke dierenmoord is tot op vandaag niet onderzocht," vertelt Luc Declercq.










Luna overleefde het wanbeleid van Ben Weyts jammergenoeg niet.
Haar beulen zijn nooit gestraft.
Geen vervolging
"Ben Weyts benadrukt voortdurend de goede samenwerking tussen Dierenwelzijn en justitie. Daar is in de praktijk niets van te merken," vertelt dierenactiviste Billie Provoost. "Ik sta in contact met diverse politie-agenten en commissarissen die me vertellen dat zij enkel PV's mogen opstellen en machteloos moeten toekijken hoe dieren voortdurend mishandeld worden. Die PV's belanden dan bij het parket en worden vervolgens in 99 % van de gevallen geseponeerd. Dieren zijn duidelijk een absolute nulprioriteit voor de parketten. Alleen enkele zeer ernstige dossiers met dode dieren die de media halen, worden soms vervolgd. Zo houdt justitie dierenmishandeling mee in stand."
Geen straf
"Van strenge straffen is er al helemaal niets te merken. Kijk maar naar de moordenaar van het hondje Dribbel : een voorwaardelijke straf betekent geen straf," zegt Luc Declercq. Maya's baasje bevestigt : "Maya's dief kreeg ook geen enkele straf. Dieren stelen en verduisteren mag straffeloos in Vlaanderen. Zo kan je natuurlijk geen dierenleed voorkomen." Dat inbeslaggenomen dieren teruggegeven worden aan dierenbeulen, stuit heel wat dierenactivisten tegen de borst. "Het duurt jaren voor we de dieren vrijkrijgen, en als ze dan eindelijk in veiligheid zijn, worden ze gewoon teruggegeven aan hun dierenbeul, of kan die zonder meer nieuwe dieren aanschaffen en herbeginnen. Er bestaat geen enkele opvolging," klaagt Billie Provoost aan. Een dierenactiviste uit Genk bevestigde dat dierenbeulen, die meer dan 100 in beslag genomen honden zwaar verwaarloosden en tegen wie een strafonderzoek loopt, 5 honden terugkregen : "Uit ons onderzoek blijkt dat dit gebeurde in opdracht van Ben Weyts persoonlijk."
Wel PR
De dierenactivisten zijn er niet over te spreken dat Ben Weyts nu als volgende promotiestunt een paard wil adopteren. "Na een hangbuikvarken en een hond nu ook een paard adopteren waar je geen tijd voor hebt, om stemmen te ronselen en de schijn te wekken dat je toch IETS voor dieren doet, is werkelijk wansmakelijk. We nodigen de minister uit om tijd te spenderen met zijn dieren en het echte dierenwelzijnsbeleid aan anderen over te laten die hopelijk wél voor concrete verandering op het terrein zullen zorgen," besluiten ze.
Zo misbruikt Ben Weyts dieren om zijn imago op te krikken : hangbuikvarken na kritiek op rekeningrijden
Hij haalde een hond uit het asiel om vervolgens zijn website adopteereendier.be te promoten zoals je hier kan lezen. Dat LIJKT een mooi initiatief te zijn, maar is dat allerminst : deze website is gekoppeld aan een VERPLICHTE databank voor asielen. Asielen die de database niet gebruiken, krijgen geen geld. Het geld dat ze krijgen, moeten ze verplicht gebruiken voor deze database. Dat geld gaat dus niet naar de dieren. Oudere en zieke dieren, vaak ook weinig populaire (gezonde) kruisingen, moeten worden geëuthanaseerd. Dierenartsen verdienen flink hun brood met het beleid van Ben Weyts en zwijgen. Asielen die weigeren om deel te nemen aan dit uitmoordingsprogramma, worden gepest met controles of bedreigingen met sluiting door de dienst Dierenwelzijn. Alhoewel alle asielen overvol zitten, staan er telkens maar 1 of 2 honden ter adoptie. Als Ben Weyts écht iets zou willen doen aan de "overbevolking van de asielen", kan hij eenvoudigweg de talrijke broodfokkerijen in Vlaanderen sluiten, die niets meer dan oorden van regelrechte dierenmishandeling zijn.
Een greep uit de eerste reacties van dierenvrienden die weten hoe het er in de praktijk aan toegaat :


















Comments